Het Koning Willem-Alexander kanaal of ‘Veen’ kanaal is een vaar verbinding met een lengte van zes kilometer tussen het Scholtenskanaal bij Klazienaveen en de Bladderswijk bij Oranjedorp. Het nieuw gegraven kanaal door de Hondsrug is een onderdeel van het project Veenvaart, een project om meer pleziervaartuigen en toeristen naar de veenkoloniën te krijgen.

Daartoe werden ook tientallen sluizen en bruggen geplaatst. De verbinding is aangelegd onder de naam Veenkanaal, maar men vond deze aanduiding toch niet aansprekend genoeg, daarom is deze waterweg bij de ingebruikname op 8 juni 2013 gedoopt tot Koning Willem-Alexanderkanaal. Bij de vissers ook wel KWAK kanaal genoemd.

Volop gevist

Het kanaal is officieel opgenomen in de lijst van viswateren en er wordt volop gevist. Langs het kanaal is een schitterend fietspad aangelegd, maar helaas is dit kanaal maar op enkele plekken met de auto bereikbaar. Veelal moet er gebruik gemaakt worden van een transportmiddel zoals een aanhanger of steekkar. Bij de trailerhelling t.h.v. de weg Emmen-Klazienaveen is een parcours met plek voor zo’n 40 vissers. Het zandpad is echter alleen bij droog weer goed bereikbaar.

De diepte van het water is ongeveer 1.80 meter en het visbestand is zeer goed te noemen. Veel voorn, blei en brasems zijn er te vangen. Bij de sluizen en bruggen is de snoek in het najaar volop aanwezig.

Info voor vissende campinggasten

Vanaf Camping Oosterbos is dit viswater ook te bereiken, al moet men er wel een stukje voor lopen of fietsen. Via het wandelpad in het aangrenzende Oosterbos gaat u rechtuit en komt u na circa 850 meter aan bij het kanaal. Met de auto kunt u het beste naar de rotonde rijden in Nieuw-Dordrecht. Vanaf de camping slaat u linksaf de Vastenow op, deze volgt u tot aan het bruggetje over het kanaal. Aldaar zijn twee vissteigers (één aan iedere kant) waar u kunt vissen. Goede vangst!

Bron: HSV het Meuntje