Bezoek de laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken. Deze “veenput”, zoals de turfafgraving door turfstekers wordt genoemd, is nog tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik geweest. Je gaat naar de plek waar de turfsteker zijn noeste handarbeid verrichtte. Ook toen al stoommachines gebruik werden, is nog veel turf met de hand gegraven. De belangrijkste gereedschappen waren, de stikker en oplegger en de krooie. Met de “oplegger” wordt de met de “stikkker” gestoken turf uit het natte veen genomen

Met de “krooie” wordt de turf naar het “zetveld” gebracht en daar “in slag” gelegd. De natte turf “in slag”. Op de achtergrond staat turf in “stoeken” te drogen. De door een stoomlocomobiel aangedreven machine produceerde “persturf”. Deze turf is kleiner dan de handgestoken versie maar brandt langer en beter.

Met het openbaar vervoer door het Veenpark

In het grootste museum van Nederland kun je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”. Door het museumpark lopen twee smalspoor trajecten en vele kilometers bevaarbaar kanaal. Beide zijn een direct gevolg van de veengeschiedenis. Turf werd per spoor en over water afgevoerd. Nu zijn de treinen en boten geschikt voor personen vervoer.

Om een veengebied in productie te nemen werden kanalen gegraven om water af te voeren. Later konden die kanalen natuurlijk mooi gebruikt worden om de turf af te voeren. Door het lage gewicht is smalspoor zeer geschikt voor de drassige veengrond. In de 20e eeuw wordt steeds vaker turf met treintjes. naar een fabriek of een overslagplaats, vervoerd.

Beide smalspoortreinen vertrekken vanaf het station op het centrale plein. De veentrein boemelt door het hoogveen naar de turfsteker. Heen en terug in 45 minuten. De trein brengt u naar ’t Aole Compas en Bargermond. Met het turfschip “Elizabeth” varen we 20 min. door de kanalen van Bargermond.

Het Veenpark ligt zo’n 3,5 kilometer van Camping Oosterbos en is meer dan een bezoek waard.

Openingstijden 2023 Veenpark

Van 9 april tot en met 29 oktober. Van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR, Barger-Compascuum

Buttons-Footer-Oosterbos-1.png

Camping Oosterbos

Onze landelijk gelegen camping en camperplaats grenst aan Het Oosterbos, gemeente Emmen
Buttons-Footer-Oosterbos-2.png

Adresgegevens

Camping OosterbosHerenstreek 1307885 AV, Nieuw Dordrecht
Buttons-Footer-Oosterbos-receptie.png

Contact

Telefoon: (+31) 591 76 40 42Mobiel: (+31) 6 52 88 92 99E-mail: info@campingoosterbos.nl

© 2023 Camping Oosterbos (voorheen Het Heerenhof) Emmen | Gelegen op UNESCO Global Geopark 'De Hondsrug'