Op een steenworp afstand van het Hunebed centrum in Borger staat het grootste hunebed van Nederland. Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar. De grootste steen weegt meer dan 20 ton en dan te bedenken dat deze zo’n 150.000 jaar geleden met een ijstijd hierheen is geschoven, helemaal vanuit Zuid-Finland.

Grootste hunebed van Nederland

Hunebed met naam D27 is gebouwd omstreeks 3400 voor Christus en is dus zo’n 5400 jaar oud. Met zijn 9 dekstenen, 28 draagstenen, 5 poortzijstenen en 2 kransstenen en een lengte van 22,6 meter is dit het grootste hunebed van Nederland. De stopstenen, de stenen die de openingen tussen de grote stenen opvulden en het zand waarmee het hunebed bedekt is geweest, is in de loop der jaren verdwenen.

Hoe zijn de hunebedden gebouwd?

De meest gestelde vraag van de bezoekers is hoe de hunebedbouwers in staat waren om zo’n monument te bouwen. We denken te weten hoe het is gegaan maar of dat ook zo is, is nog steeds een grote vraag. Laat je fantasie eens gaan als je voor dit indrukwekkende hunebed staat en raak eens een steen aan. Probeer je dan daarna eens te verplaatsen in de  wereld van een hunebedbouwer.

Onderzoek

Het indrukwekkende monument heeft nog veel geheimen. Het is nog nooit opgegraven en dus weten we nog lang niet alles. Door de loop van de tijd zijn er wel pogingen tot opgravingen gedaan, maar dat was vaak illegaal. De ‘kelderruimte’ is al jaren verzegeld en het zal nog lang duren voor er iemand met de schop aan het zoeken gaat.

Hunebedcentrum Borger en locaties Hunebedden in Drenthe

Zelf hunebedden spotten? In de gemeente Emmen zijn alléén al 10 hunebedden te bekijken. Wil je weten waar deze staan? Klik dan hier!

Wil je meer weten over hunebedden, de bouw, etc, etc. maar meteen het grootste hunebed van Nederland bekijken? Via de N34 ben je vanaf Camping Oosterbos binnen een half uur in Borger.

Hunebedcentrum,
Hunebedstraat 27,
9531 JT Borger (Dr)