In 2018 is op het hoogste deel van het Bargerveen, het Amsterdamsche Veld, een nieuwe schaapskooi gebouwd. De waterstand is de afgelopen jaren zodanig verhoogd dat de schapen in de twee oude schaapskooien die in 1980 is gebouwd, natte voeten zouden krijgen.

De nieuwe schaapskooi is de grootste van Nederland voor natuurbegrazing. Er is ruimte voor 1000 schapen en 110 koeien. De schaapskooi is duurzaam: voorzien van eigen energie door het gebruik van zonnepanelen. Ook is de kooi volledig gebouwd van hout, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer. De kooi is net zo ingericht als de oude potstal (een stal waarin de mest wordt opgepot). Dit houdt in dat de schapen en koeien overdag grazen in de hei en ’s nachts verblijven in de schaapskooi. Daar laten ze mest achter. Deze mest wordt op het land gebruikt voor graan en hooi voor de schapen en koeien. Ook is er een klein dierenverblijf met onder andere kippen en geiten. Tevens treft u er restaurant Wollegras én een informatieruimte waar onder meer mooie wandel- en fietsroutes te vinden zijn.

Veel natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers hebben Weiteveen al ontdekt. Mede dankzij het Veenloopcentrum, van waaruit veel natuurtochten en wandelingen worden georganiseerd. Om de mogelijkheden voor recreatie verder te versterken zijn er onder andere extra dorpsommetjes, wandelroutes, pleisterplaatsen, rustpunten en uitkijkplekken bij gekomen.

Vanaf Camping Oosterbos is het circa 10 kilometer naar deze unieke schaapskooi in Weiteveen.

Schaapskooi Bargerveen,
Ambachtsweg 4,
7765 BX Weiteveen.